Client's Brief

Location
Gt Chesterfield, Essex

Having purchased a very contemporary new build property, the brief from the client was to create a garden to match. The requirements included a new equal threshold patio area for dining, a separate BBQ area which included a bar counter with stools, a corner sheltered seating area and a substantial lawn for their young children to play. Being on a small estate with overlooking windows there was also a requirement of screening into the garden. Lastly, the garden sloped towards the house and required diving into two different levels.

This garden was quite wide and required dividing up into sections. By dividing the slope into an upper and lower section this provides the opportunity for a set of wide feature steps central to the lower dining area.

The BBQ and bar counter sits nicely to one side on the lower area and edged a plank effect walkway to the corner upper seating area with a bespoke open pergola framing the rear. A series of Japanese Privet trees along the top boundary provides the much needed privacy. Contemporary planting in a cool palette of whites and purples gives an air of sophistication.